tiistai 24. maaliskuuta 2015

Huttunen. Uskonto ja elämänkatsomustieto Suomen kouluissa

Tässä voidaan keskustella yllä mainitusta artikkelista.

8 kommenttia:

  1. Ajatellaan, että koulussa olisi yksi ortodoksi-oppilas, jolle ei järjestettäis oman uskonnon opetusta, koska ortodokseja on vain yksi, opiskeleeko tää tyyppi nyt sitten ev. lut. Uskontoa VAI elämänkatsomustietoa? S. 163 sanotaan, että "uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluvalle, jolle ei järjestetä oman uskonnon opetusta, opetetaan huoltajan pyynnöstä elämänkatsomustietoa" Tuon mukaan tälle ortodoksille opetettais siis elämänkatsomustietoa, MUTTA Tuukka tomperin mukaan ortodoksit voivat osallistua oman uskonnonopetuksen lisäksi myös luterilaisen uskonnon opetukseen, eikä et:stä mainita mitään. Miten tää nyt pitäis siis ajatella..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhemmat voivat valita miten vain, myös kirkkoon kuulumattomat ja eri uskontokuntien oppilaat voidaan ottaa ev.lut. uskontotunneille, jos huoltaja niin toivoo.

      Poista
    2. Eli siis ilmeisesti ortodoksit voivat Tomperin lausunnosta huolimatta osallistua myös et:n opetukseen?

      Poista
    3. Siis tarkoitin täsmällisesti ottaen sitä, että uskontokuntiin kuulumattomien oppilaiden vanhemmat voivat valita oppilaiden osallistumisesta.

      "Elämänkatsomustiedon opetukseen saavat uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien lisäksi osallistua myös uskonnollisten yhdyskuntien jäsenet, ellei heille järjestetä oman uskonnon mukaista opetusta."

      Poista
    4. Ortodoksinen kirkko on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ohella toinen Suomen kirkoista, joilla on virallinen asema lainsäädännössä.Tästä syystä myöskään ortodokseilla ei ole mahdollisuutta opiskella elämänkatsomustietoa.

      Poista
    5. Olin alunperin samassa käsityksessä, mutta OPM:n sivuilta löytyi:
      "Elämänkatsomustiedon opetukseen saavat uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien lisäksi osallistua myös uskonnollisten yhdyskuntien jäsenet, ellei heille järjestetä oman uskonnon mukaista opetusta."

      http://www.minedu.fi/OPM/Kirkollisasiat/uskonnonvapaus/?lang=fi

      Poista
  2. Hei! Jostain syystä postliberaali ei käsitteenä meinaa aueta minulle täysin. Viittaako se uskonnossa tavallaan siihen kuinka uskontoa tulkitaan sen historialliset tarinat huomioiden mutta myös niiden epärealistisuuden tiedostaen. Hiukan epäselvästi ehkä selitetty.. mutta pystytkö avaamaan käsitettä selkeämmin mitä tekstissä luki..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisen löysin:
      "Postliberal theology, or postliberalism is a movement in contemporary theology that rejects both the Enlightenment appeal to a 'universal rationality' and the liberal assumption of an immediate religious experience common to all humanity."

      Siis tämän mukaan postliberalismi siis hylkää ajatuksen univeraalista omastatunnosta / järjestä. Sen mukaan uskonnollisuus ei ole mikään ihmisten yhteinen ominaisuus, vaan sen kokeminen on hyvin yksilöllistä.

      Poista