maanantai 27. maaliskuuta 2017

Tuskallista tietää: Psykoanalyyttinen teoria ja traumaattisen tiedon oppiminen. Antti Saari



Keskustelua ja kysymyksiä tähän artikkeliin liittyen.

3 kommenttia:

  1. Miten voisi tiivistää transferenssin ja transferenssin purkamisen? En löydä asian ydintä, vaikka kuinka yritän?
    Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Transfer ~ engl. siirtää

      ”Transferenssin [psykologian] oppikirjamääritelmänä kuvataan usein, että psykoanalyysissä potilas heijastaa (siirtää) analyytikkoon aiempia suhteitaan, kuten esimerkiksi suhteitaan vanhempiinsa.”

      ”Opettajan ja oppilaiden välisessä transferenssissa syntyy myös helposti illuusio siitä, että tieto on ikään kuin esine, joka opettajalla on hallussaan, jota hän voi jakaa ja jota oppilaat voivat enemmän tai vähemmän menestyksekkäästi hankkia.”

      Kun transferenssi kuvaa objektin (oppilas) muuttumista, vastatransferenssi kuvaa subjektin (opettaja) muuttumista. Opettaja voi siis alkaa kuvitella itsestään liikoja, jos oppilaat arvostavat häntä kovasti.


      ”Yksinkertaistettuna voi sanoa, että potilas etenee analyysissä kohti ymmärrystä siitä, että hänen odotuksensa analyysin tuloksesta eivät voi täyttyä. Mutta juuri tämän erehdyksen ja pettymyksen kautta hän voi jälkikäteen ymmärtää oman toimintansa luonteen pyrkimyksenä selvittää ison Toisen salattu tieto.”

      Transferenssin purkaminen on siis sitä, että kun ne objektin toiseen / Toiseen kohdistuvat tunteet on heijastettu subjektiin esim. terapeuttiin, niin transferenssi purkautuu, kun objekti tulee ymmärtäneeksi, ettei subjekti voi ratkaista hänen ongelmiaan, vaan hänen on tehtävä se itse.

      Auttoiko?

      (Soveltavissa kasvatustieteissä puhutaan myös transferenssistä, kun esimerkiksi jonkin toisen kielen oppiminen edes auttaa äidinkielen oppimista, jolloin vaikutus ikään kuin heijastuu toiseen.)

      Poista
  2. Kiitos paljon, selventämisesi auttoi asian jäsentämisessä.

    VastaaPoista